Oppbevaring

Ost er kjølevare og oppbevares best rundt 4 grader (vanlig kjøleskap).

Hos oss ligger osten på kjølerom på mellom 4 og 5 ℃. Dette har sammenheng med modningsprosessen. Faktisk ligger hvitmuggostene på ca 13 grader de første ukene for at muggen skal vokse ut. Når vi så kjøler dem ned, har det sammenheng med at vi modner osten saktere for å gi den mer smak og for at det skal være holdbarhet på osten.

Hurtigmodning

Dersom du modner ost selv i et eget ostekjøleskap kan dette gjerne stå på 5 grader heller enn 3. Enkelte restauranter opererer med egne modningsskap på ca 8 grader. Da går modningen raskere. Samtidig blir også holdbarheten kortere.

Temperatur og modningstid

I forhold til oppbevaring hører det også med at ost gjennom modning får kraftigere smak etter hvert. Med slike håndverksoster som våre kan holdbarheten derfor variere noe. Dette henger sammen med vanninnholdet i osten. En camembert inneholder mye vann og kan derfor ikke lagres mer enn 2-3 mnd fra produksjonsdato, mens en parmesan er så tørr at den nærmest kan stå seg til evig tid.


Vi prøver derfor å lære våre kunder til å bruke nesen sin framfor å stole blindt på datostemplingen. Sistnevnte er basert på vår egen erfaring gjennom flere år, hvor vi har lagt inn litt ekstra margin. Kunder som liker mye smak vil ofte vente til ”best etter dato”. Dette er opp til den enkelte å selv bedømme – bare husk å bruke nesen.

Sende ost og fryse ost

Mange spør oss om ostene våre kan sendes i posten. Selv bruker vi fraktleverandører med kjøling og anbefaler helst å ordne med skikkelig frakt. Generelt sett er det likevel slik at fastere oster tåler temperatursvingninger bedre enn myke oster. Ved å sende ost via postgang risikerer du at osten forringes i kvalitet.

 

Alternativt bør man vurdere å legge ved litt kjøleelement, for eksempel tomme brusflasker med frosset vann i. Men være oppmerksom på at dette kan smitte over på osten, så ikke legge dem direkte innpå ostene. Etter hvert som isen smelter vil det nemlig komme kondens/fuktighet utvendig på kjøleelement. Et godt tips vil være å bruke bobleplast til å pakke inn ostene i det. Dette hjelper til å stabilisere temperaturen i osten.

 

Vi får også mange spørsmål om man kan fryse ost. Ja, det kan man veldig godt gjøre - men man risikerer at osten blir noe kornete i konsistensen. 

Tingvollost AS

Vågagrenda 85, 6629 Torjulvågen

(Skiltet veg fra avkjørsel til Torjulvågen fra Rv 70)


GPS-koordinater: N62.9701 / E8.2479 UTM