WORLD CHAMPION | WORLD CHEESE AWARDS 2016

Tilbehør

Ost har såpass mye smak i seg selv, at det er unødvendig å overdøve den med alt for mye ekstra tilbehør.

Det viktigste er at tilbehøret følger ostens karakter. Derfor vil kraftige oster som Kraftkar gjerne ha tilsvarende kraftig tilbehør, mens en mild ost vil ha mildt tilbehør. Gjør det enkelt. Det beste er ofte det enkle – en ost, litt brød og en kniv.

Marmelader

Siden de aller fleste ostene er saltet, gjelder det å balansere dette med noe søtt. Det finnes mange gode geleer, marmelader, kompotter eller siruper, også vanlig syltetøy kan brukes. Selv anbefaler vi veldig gjerne lokale varianter fra Lhuset og Tingvollbær.

Tørket frukt

Prøv tørket aprikos, svisker og fiken. Avhengig av hvilken sesong du befinner deg i kan du også bruke ferske frukter, eksempelvis hele eller rørte jordbær. Unngå grønne druer, de er sure – ta heller de røde, søte. Se gjerne også bort fra paprika og andre frukter/grønnsaker uten sødme.

Honning

Finn en type som er flytende. Kan eventuelt blandes sammen med hakkede nøtter.

Nøtter

Valnøtter, hasselnøtter, salte mandler eller macadamianøtter. Du kan velge å servere dem naturell, ristet eller karamelliserte.

Spekemat

Ønsker du å utvide ostefatet til et fullverdig måltid, kan du vurdere å ta med en skinke eller spekepølse. Men husk at for mye krydder fort kan ta huven av osten.

Brød eller kjeks

Ettersom ost er salt, bør du vurdere noe annet enn salt kjeks – det kan fort bli mye salt og lite smak. Finn heller god kjeks av havre eller rug. Det beste er likevel om du har tilgang til godt brød – fint til hvitmuggoster, nøttebrød eller rug til blåmuggoster.

Drikke

Selv om ost og rødvin er en norsk klassiker, vil vi anbefale deg å finne en søt hvitvin eller en god fruktjus. Igjen er det sødme som er viktig (eksempelvis en søt Riesling), unngå sure varianter. Velger du feil rødvin kan den og fettet i osten kræsje og du får en metallisk smak (spør betjeningen på Vinmonopolet om råd). Et godt alternativ som har dukket opp de siste årene, er øl fra alle de flinke norske mikrobryggeriene. Akevitt kan dessuten også stå veldig bra til Kraftkar.

Tingvollost AS

Vågagrenda 85, 6629 Torjulvågen

(Skiltet veg fra avkjørsel til Torjulvågen fra Rv 70)


GPS-koordinater: N62.9701 / E8.2479 UTM