WORLD CHAMPION | WORLD CHEESE AWARDS 2016

Om Tingvollost

Familiedrevet gardsmeieri som lager kvit- og blåmuggoster av pasteurisert kumelk fra egen gard

Tingvollost ble etablert i 2003 på Saghaug gard i Tingvoll kommune på Nordmøre. Gården har en lang håndverkshistorie tilbake til 1303 og i dag bor vi tre generasjoner sammen på bruket.


Ystingen foregår i et eget gårdsmeieri som ble bygd i 2006, og senere påbygget i 2019. Vegg i vegg med ysteriet ligger fjøset bygd i 2009. Herfra kommer fersk melk rett inn i de to ystekarene på 700 liter fem dager i uka. 10 liter melk blir til 1 kilo ost. Vi har dermed kapasitet til å yste 140 liter ost hver ukedag. Fra gardsbutikken vår kan du se inn i ysterommet vårt, og også inn på modningsrommet til Kraftkar. 


Det brukes kun pasteurisert kumelk fra egen gård til ystingen. I  2020 bruker vi ca 320 000 liter melk til egen osteproduksjon. Årsproduksjonen ligger dermed på omkring 32 000 kg ost. I tillegg leverer gården ca 260.000 liter melk til TINE sin Jarlsberg- og Alpeostproduksjon i nabokommunen.


Tingvollost sine oster har vunnet en rekke priser, både nasjonalt og internasjonalt. Blåmuggosten Kraftkar vant i 2016 prisene World Champion (verdens beste ost) under World Cheese Awards i San Sebastian, Spania - samt Champion of Champions (verdens beste ost gjennom konkurransens 29 årige historie).

Alle de fire ostene til Tingvollost har vunnet medalje under World Cheese Awards.

Tingvollost AS

Vågagrenda 85, 6629 Torjulvågen

(Skiltet veg fra avkjørsel til Torjulvågen fra Rv 70)


GPS-koordinater: N62.9701 / E8.2479 UTM