Om Tingvollost

Familiedrevet gardsmeieri som lager kvit- og blåmuggoster av pasteurisert kumelk fra egen gard

Tingvollost ble etablert i 2003 på Saghaug gard i Tingvoll kommune på Nordmøre. 

 

Ystingen foregår i et eget gårdsmeieri som ble bygd i 2006, og senere påbygget i 2019. Vegg i vegg med ysteriet ligger fjøset bygd i 2009. Herfra kommer fersk melk rett inn i de to ystekarene på 700 liter fem dager i uka. 10 liter melk blir til 1 kilo ost. Vi har dermed kapasitet til å yste 140 liter ost hver ukedag. Fra gardsbutikken vår kan du se inn i ysterommet vårt, og også inn på modningsrommet til Kraftkar. 

 

Det brukes kun pasteurisert kumelk fra egen gård til ystingen. I  2022 bruker vi ca 320 000 liter melk til egen osteproduksjon. Årsproduksjonen ligger dermed på omkring 32 000 kg ost. I tillegg leverer gården ca 290.000 liter melk til TINE sin Jarlsberg- og Alpeostproduksjon i nabokommunen.

 

Tingvollost sine oster har vunnet en rekke priser, både nasjonalt og internasjonalt. Blåmuggosten Kraftkar vant i 2016 prisene World Champion (verdens beste ost) under World Cheese Awards i San Sebastian, Spania - samt Champion of Champions (verdens beste ost gjennom konkurransens 29 årige historie).

Alle de fire ostene til Tingvollost har vunnet medalje under World Cheese Awards.

Driftsgjengen i Tingvollos AS
Gunnar Waage med World Cheese troféet i 2016

Tingvollost AS

Vågagrenda 85, 6629 Torjulvågen

(Skiltet veg fra avkjørsel til Torjulvågen fra Rv 70)


GPS-koordinater: N62.9701 / E8.2479 UTM